Suklaa-toffeeneliöt (kotitekoiset twix-patukat)

Home-made twix

Törmäsin netissä Suklaa-toffeeneliöiden ohjeeseen. Tämä herkku muistuttaa aika paljon Twix-patukkaa, sillä siihen tulee keksikerros, toffeeta ja päälle suklaata. Tosi hyvää! Harkitsin ehkä minuutin, ennen kuin syöksyin keittiöön. Lapsetkin nukkuivat suosiollisesti 3 tunnin päiväunet (!), joten ehdin päiväunien aikana tehdä nämä herkut, nukkua itsekin päiväunet ja lukea kirjaakin.

Alkuperäisen ohjeen löysin The Curvy Carrot -blogista, mutta lopulta päädyin vähän muuttelemaan sitä. Halusin nimittäin pystyä tekemään nämä herkkupalaset niistä ainesosista, joita kaapista sattui löytymään. Niinpä loppujen lopuksi keksipohjan ohje on Curvy Carrotilta, väliin tulevan toffeen ohje House and hone-blogista ja päälle tuleva "suklaa"-kerros on suklaa-fudgea, jonka ohjeen olen jo aiemmin laittanut blogiin. Se löytyy täältä. Alkuperäisessä ohjeessa päälle tulee ihan oikeasta suklaasta tehty kuorrute ja se on varmast tosi hyvää, täytyy kokeilla seuraavalla kerralla. Nyt ei kuitenkaan kaapista löytynyt suklaata (kukakohan kumma sen sieltä aina syö pois...), joten jouduin vähän improvisoimaan.

Kun näitä alkaa valmistamaan, kannattaa muistaa, että järjestyksellä on väliä: ensiksi tehdään pohja, sitten toffee ja sitten fudge. Edellisen työvaiheen tuloksen pitää nimittäin jäähtyä ennenkuin seuraavan kerroksen voi laittaa sen päälle. Itse kyllä vähän fuskasin tässä, koska toffee valmistuikin nopeammin kuin odotin. Eli voi onnistua, mutta jos haluaa pelata varman päälle, niin kannattaa olla tarkkana!

Näihin patukoihin tuleva toffee oli muuten mielestäni sen verran hyvää, että sitä täytyy joskus tehdä ihan pelkiltään tai jätskin kanssa syötäväksi. Muistinko jo mainita, että tämä on maidoton ja munaton?

Suklaa-toffeeneliöt (maidoton, munaton)

Keksi-pohja
4,75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2,5 dl leivontamargariinia
1,25 dl sokeria

Leikkaa leivinpaperista uunivuoan pohjan kokoinen pala (alkuperäisessä ohjeessa n. 23 x 33 cm) ja vuoraa uunivuoka sillä. Voitele paperi leivontamargariinilla, jotta keksipohja irtoaa varmasti hyvin.

Vatkaa leivontamargariinia ja sokeri kevyeksi vaahdoksi (käsin vispaamallakin tuli ihan kelpo tulos). Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään, ja lisää vaahdon joukkoon kevyesti sekoittaen. Painele taikina uunivuoan pohjaan tasaiseksi. Paista 175 asteessa 15-18 minuuttia. Jätä jäähtymään ja aloita toffeen valmistus.

Toffee
2,5 dl sokeria
2,5 dl (soija)kermaa
2 dl vaaleaa siirappia
1,25 dl leivontamargariinia
(0,5 tl vaniljaa)

Itse tein toffeeta vain puolikkaan annoksen, mutta sitä olisi saanut olla enemmänkin ja ylijäämä-toffeen olisi voinut syödä sellaisenaankin! Yllä on siis kokonainen ohje, jonka voi halutessaan puolittaa.
Korjaus ohjeeseen! Oli mennyt hieman mittasuhteet sekaisin ohjetta puolittaessa! Olen sitä mieltä, että puolikkaalla ohjeella tulee sittenkin paras tulos, joten yllä on nyt siis juuri se puolikas annos, mikä tähän ohjeeseen kannattaa mielestäni laittaa.

Kiehauta sokeri, siirappi, leivontamargariini ja tilkka kermaa. Kun seos kiehuu, lisää loput kermasta ohuena viivana. Anna seoksen kiehua koko ajan. Seosta kannattaa sekoitella ahkerasti, ettei se pala pohjaan, mutta itse en ainakaan ihan koko aikaa sekoittanut. Lämpötilaa kannattaa alentaa tässä vaiheessa. Anna toffeen porista liedellä, kunnes se alkaa olla rakenteeltaan toffeemaista - sen kyllä huomaa! Minulla meni puolikkaan toffeeannoksen valmistamiseen 15-20 minuuttia. Lisää lopuksi vanilja (tai unohda se, kuten minä vahingossa). Kaada toffee (mielellään) jäähtyneen keksipohjan päälle tai jos haluat syödä sen sellaisenaan, kaada voideltuun vuokaan ja anna jäähtyä. Leikkaa sen jälkeen palasiksi painamalla veistä alaspäin, ei "sahaavalla" liikkeellä.

Fudge
1.25 dl (soija)kermaa tai maitoa
1.25 dl maidotonta leivontamargariinia/voita
1.25 dl fariinisokeria (tiukasti mitattuna)
1.25 dl sokeria
1/8 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
4.75 dl tomusokeria
1.25 dl kaakaojauhetta

Tee lopuksi fudge. Sekoita kerma, leivontamargariini, fariinisokeri, sokeri ja suola kattilassa. Lämmitä keskilämmöllä, kunnes seos kiehuu. Sekoita koko ajan! Keitä kiehuvaa seosta 6 minuuttia, edelleen sekoittaen. Siirrä kattila levyltä ja lisää vaniljasokeri, kaakaojauhe ja tomusokeri. Sekoita sähkövatkaimella (käsin onnistuu myös), kunnes seos on tasaista ja sakeaa. Levitä valmis fudge toffeekerroksen päälle ja anna jäähtyä. Jos fudge tuntuu liian tiukalta levitettäväksi, siihen voi lisätä vähän kermaa/maitoa.

Kommentit

Suositut tekstit