Juhannus

Untitled

Juhannus ehti jo mennä ja minä olen jo monta päivää yrittänyt kirjoittaa tätä tekstiä. Kesällä taitaa veri vetää ihan muualle kuin tietokoneen ääreen. :) Juhannus vietettiin miehen vanhempien mökillä, joka on sopivan ajomatkan päässä meiltä, jotta pääsemme halutessamme kotiin yöksi. Oli kova tohina, kun meitä oli 6 aikuista ja 4 alle 4-vuotiasta lasta. Taidettiin kaikki olla aika poikki illan tullen.

Ruoka kuului tietysti oleellisena osana juhannuksen juhlintaan. Viime viikolta tutun pulled porkin lisäksi söimme porsaan fileepihvejä, jonka marinadiohje löytyi Valion sivuilta. Hyvää oli :) Pöydästä löytyi myös jokavuotiset suosikit grillattu halloumi, pekoniin käärityt tuorejuustolla täytetyt herkkusienet ja vaikka mitä muuta.

Jälkiruoaksi kokeilin muistaakseni ensimmäistä kertaa reseptiä Sara La Fountainin keittokirjasta Passion for food, joka on ollut hyllyssäni jo pari vuotta: limekakkua. Kakku (tai enemmänkin se on mielestäni piirakka) tuntui maistuvan kaikille taaperoista ukkiin. Minäkin tykkäsin, luonnollisesti :P Piirakkaan tuli limetin ja sitruunan mehua ja kuorta, mutta minä en kertakaikkiaan meinannut saada limetistä kuorta irtoamaan. Mehuakin tuli aika naftisti. Laitoinkin sitten enemmän sitruunaa kuin alkuperäinen ohje sanoi ja mielestäni lopputulos oli silti hyvä. Kun vaan muistaisin monta sitruunaa tuohon meni. Ehkä 2?

Untitled
Mansikka-limepiirakka

Mansikka-limepiirakka

(1 piirakkavuoallinen tai 20 pikkupiirakkaa ja 4 vähän isompaa)

Pohja:
175 g leivontamargariinia
400 g digestivekeksejä, murskattuna

Kreemi:
0,5 dl sitruunan ja limetin mehua
1 prk kondensoitua maitoa (n. 400 g)
1 dl kookosmaitoa
8 kananmunan keltuaista

Kuorrutus:
3,5 dl kermaa
2 rkl mascarponejuustoa
1 rkl sitruunan ja/tai limetin kuorta raastettuna
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Koristeeksi mansikoita ja halutessasi myös muita hedelmiä (esim. mango ja kiivi)

Tee ensiksi pohja. Murskaa digestivekeksit esim. minigrip-pussissa kaulimen avulla. Sekoita sulatettu margariini/juokseva margariini ja keksimurska keskenään. Voitele piirakkavuoka tai esim. Eskimon metalliset pikkuvuoat ja painele piirakkataikina niihin. Paista 200 asteessa isoa piirakkapohjaa 20 minuuttia tai pienempiä 10 minuuttia. Sekoita sitten kreemin ainekset keskenään. Anna piirakkapohjan jäähtyä hyvin ja kaada kreemi jäähtyneelle pohjalle. Paista 150 asteessa 25-30 minuuttia (pikkupiirakoita n. 20 minuuttia). Anna kakun levätä jääkaapissa jonkun aikaa (esim. yön yli, mutta minä kyllä tein kuorrutuksen melkein heti). Vatkaa kuorrutuksen kerma ja lisää joukkoon mascarpone. Mausta limetin- ja sitruunankuorella, vaniljasokerilla ja sokerilla. Leviteä kuorrute piirakan päälle ja koristele lopuksi mansikoilla tai haluamillasi hedelmillä.

Marinadi porsaanlihalle

2 dl appelsiinitäysmehua
1 rkl dijon-sinappia
1 tl sokeria
(1/4 tl chilijauhetta)
1/4 tl paprikajauhetta
1 rkl basilikaa (alkuperäisessä ohjeessa timjamia)
1 rkl tuoretta oreganoa

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita possupihvit esim. minigrip-pussiin ja kaada marinadi lihojen päälle. Anna lihan marinoitua seuraavaan päivään (tai vähintään 2 tuntia).

Untitled

Viime aikoina on ollut myös ihan riittämiin epäonnistuneita ruokia, joista ykkösenä yllä olevat maissiletut. Note to self: kun ohjeessa puhutaan maissinjyvistä, se ei välttämättä tarkoita niitä jyviä, mistä tehdään popcorneja. Nämä maissiletut olivat aikamoisia hampaansärkijöitä!

Untitled
Ei näin...
Untitled
....vaan näin.

Kommentit

Suositut tekstit